Til at understøtte brugen af Open Source har vi i den Fællesoffentlige Digitale Arkitektur udarbejdet en praksisnær indføring til relevante overvejelser for brugen af Open Source software.
Open Source er software udgivet under en licens, der giver enhver ret til at bruge, undersøge, ændre og dele softwaren og dens kildekode frit.
Målgruppen er både medarbejdere og strategiske beslutningstagere, der skal tage stilling til it-anskaffelser, og som ønsker mere viden, konkrete eksempler og praktisk vejledning.
Læs vejledning om brug af open source i den offentlige sektor
Læs pixi-udgaven af vejledning om brug af open source i den offentlige sektor
Rapport om genbrug af software i den offentlige sektor
Rapport: Software Reuse through Open Source Software in the Public Sector (engelsk)
Rapporten kortlægger politik og praksis for genbrug af software i 15 digitalt modne lande. Formålet er at støtte det kommende arbejde med genbrug af software og open source i Danmark, især det foreslåede initiativ til øget genbrug af software.
Rapporten kan bruges til at støtte strategiske beslutninger, f.eks. om at udvikle en vision for genbrug af software og open source. På sigt kan den også bidrage til at skabe en strategi med konkrete tiltag for at fremme genbrug af software i den offentlige sektor.
Tjekliste til brug af open source i den offentlige sektor
Tjekliste til brug af open source i den offentlige sektor
Tjeklisten er en del af vejledningen om brug af open source og kan bruges i forlængelse af vejledningen til at diskutere og tage stilling til de vigtigste overvejelser i forbindelse med markedsafdækning, strategiudvikling, anskaffelse og implementering, vedligeholdelse og videreudvikling.
Tjekliste til standard for offentlig kode
Dansk version: Tjekliste til Standard for Offentlig Kode version 0.7.1.
Standarden for offentlig kode giver offentlige organisationer en model til at forberede open source-løsninger til samarbejder med lignende offentlige organisationer andre steder. Det inkluderer vejledning til politiske beslutningstagere, kommunale ledere, udviklere og leverandører.
Tjeklisten er en delvis oversættelse af den daværende version af standarden (version 0.7.1), der kan fungere som inspirationsmateriale og/eller bruges operationelt i forbindelse med en konkret it-løsning, som man overvejer/ønsker at samarbejde med andre offentlige organisationer om.
Tjeklisten kan bruges ved at udfylde den med navnet på den konkrete it-løsning, et evt. link til det (forpligtende) strategiske eller lovmæssige ophæng for samarbejdet og med angivelse af, noter og links pr. kriterium/krav, om det er opfyldt/overholdt mv.
Vær opmærksom på, at standarden ikke er oversat til dansk.
Læs mere om Foundation for Public Code.
OS2 - offentlig digitaliseringsfællesskab
Følgende interne backup-dokumentversion fra dec. 2023; Link til os2.eu herover er den autoritative kilde og kan være opdateret
Governancemodel stammer fra OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, kan fungere som inspirationsmateriale og bruges til at sikre gennemsigtighed i håndteringen af og modenheden af produkter i en it-systemportefølje.
Modellen har et overvejende kommunalt strategisk sigte og skal tilpasses sprogligt og indholdsmæssigt afhængig af anvenderorganisation.
Modellen indeholder en tjekliste, der kan bruges til at forholde sig til og vurdere modenheden på fire kategorier: relevans, formkrav, governance og strategisk sammenhæng.
Læs om OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab på OS2.
11 indsatser for øget genbrug af software i den ofentlige sektor
Indsatsdokument omkring 11 indsatser for øget genbrug af software i den offentlige sektor.
11 indsatser identificeret for øget genbrug af software i den offentlige sektor, er forslag til aktiviteter, som UAS kan igangsætte eller søge fremmet på anden måde i de kommende år (2025-26).
Indsatsdokumentet beskriver 11 konkrete indsatser med formål, problem og løsning og kan bruges af UAS som inspirationsmateriale og/eller backlog for kommende strategiske indsatser omkring genbrug af software og open source.